Van de soorten die verwant zijn aan het zeepaardje is de meest bekende de zeenaald. Zeenaalden kun je, net als zeepaardjes, ook terugvinden in de Noordzee en de Oosterschelde. Ik ga hier echter meer exotische verwanten van het zeepaardje presenteren. Deze exotische soorten hebben niet onmiddelijk een Nederlandse benaming. Daarom dat ik een vrije vertaling geeft uit het Engels. Indien iemand de correcte benaming kent, gelieve het te laten weten.
Tussen zeepaardjes en zeenaalden in, kun je soorten vinden die duidelijk in een overgangsstadium zitten. Laten we ze `naaldpaarden' noemen. In figuur 8 kun je twee verschillende soorten naaldpaarden vinden.
Figuur 8: Het slanke naaldpaardje (Solegnathus spinosissimus) en het dwergnaaldpaardje (Idiotropiscis new species) [2] |
Zijn zeepaardjes en naaldpaarden niet bizar genoeg voor je smaak, dan moet je eens gaan zoeken achter `zeedraakjes'. Deze zijn eerder te vinden in tropische wateren en een paar voorbeelden kun je vinden in figuur 9. Deze visjes zijn zo weggezwommen uit je schattigste droom.
Figuur 9: Links kun je het grassig zeedraakje zien, rechts het bladerig zeedraakje. De twee bovenste foto's zijn van volwassen mannetjes, dat kun je zien aan de eieren op de staart! De foto linksonder is van een jong grassig zeedraakje. Zijn ze niet schattig? [2] |
Spijtig genoeg kan ik deze teksten niet afsluiten met een positieve noot. Het is namelijk zo dat zeepaardjes bescherming nodig hebben.